De komende tijd zullen we steeds meer te maken krijgen met NFC. NFC is een afkorting van Near Field Communication. Het is een techniek waarmee draadloos over kleine afstanden (10 centimeter), gegevens uitgewisseld kunnen worden. Om van deze techniek gebruik te kunnen maken, heb je een telefoon nodig die een NFC lezer ingebouwd heeft of een apparaat met ingebouwde NFC chip. Een overzicht van de telefoons die deze techniek op dit moment ingebouwd hebben, vind je hier. Hoewel de NFC chip ook aanwezig is in de nieuwste iPhones, kunnen ontwikkelaar helaas (nog) geen gebruik maken van de chip. Hij is enkel beschikbaar voor de, door Apple zelf gemaakte, toepassingen.

Wat is het voordeel?

Het grote voordeel van NFC ten opzichte van bijvoorbeeld bluetooth is dat de techniek over een hele kleine afstand werkt. Het is dus minder eenvoudig om gegevens te onderscheppen. Je kan heel eenvoudig data tussen twee telefoons uitwisselen. Als beide telefoons NFC ondersteunen kun je zo gegevens versturen van de ene naar de andere telefoon. NFC zal op allerlei vlakken toegepast gaan worden. Veel mensen gebruiken het echter al, zonder dat ze het weten. De techniek is bijvoorbeeld al ingebouwd in de OV-chipkaart. Ook zijn banken al druk bezig om NFC toe te passen in bankpassen zodat ook deze de nieuwe functies krijgen.

Betalen via de telefoon

De meest besproken toepassing zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je kunt betalen met je telefoon door deze langs een NFC tag te bewegen. Je krijgt dus straks in een winkel de mogelijkheid om in plaats van je pinpas in een apparaat te stoppen en een code in te voeren, je telefoon langs de ontvanger van de kassa te bewegen en vervolgens op het scherm van je telefoon op een akkoord knop te klikken (of indien gewenst, een pincode in te voeren) om een betaling uit te voeren.

Zelf een tag programmeren

Maar NFC gaat veel verder dan alleen betalingen. Als bedrijf of persoon zijn er ook ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt zelf tags kopen en die ‘programmeren’. Zo een tag is eigenlijk een sticker met daarin een klein (batterij loos) elektronisch circuit. Een voorbeeld van hoe je dit zou kunnen toepassen is dat je zo een tag ergens op de muur plakt in je huis en die je zo programmeert dat hij ervoor zorgt dat iemand die er met zijn NFC telefoon langs beweegt, automatisch toegang krijgt tot je wifi-netwerk. Je zou ook een tag kunnen programmeren om de bluetooth van je telefoon aan te zetten en je wifi uit te zetten. Als je deze tag in de telefoonhouder van je auto plaatst wordt dit automatisch aangepast, je hoeft dan niet meer zelf deze instellingen aan te passen. Ook kun je ’s avonds je telefoon op een vaste plek leggen met een tag die stroomverbuikers als bluetooth en wifi uitzet en het geluid op zacht zet.

Bedrijfsmatige toepassingen

Ook bedrijfsmatig zijn er vele toepassingen te bedenken. Denk aan een hotelketen die in elke kamer een tag bevestigd zodat mensen gemakkelijk kunnen verbinden met het WiFi netwerk in het hotel. Zo zijn er legio mogelijkheden te bedenken van winkels waar in schappen chips ingebouwd worden tot bergen pasjes die komen te vervallen. Jouw telefoon wordt de universele pas van de toekomst en je portemonnee wordt er ook nog eens een stuk lichter door!